Vpišite besedo da začnete iskanje.

Email:obcina@sencur.si

Telefon:04 251 91 00

Obrazec:Pobude in vprašanja

Domov

Domov » V Hotemažah nov polavtomatski defibrilator AED

V Hotemažah nov polavtomatski defibrilator AED

V HOTEMAŽAH NOV POLAVTOMATSKI DEFIBRILATOR (AED) IN PREDAJA OPREME PRVIM POSREDOVALCEM

 

Ob zaključku praznovanje letošnjega občinskega praznika je bilo slovesno tudi v Hotemažah.  V sredo, 26.4.2017 so se namreč krajani in gasilci PGD Hotemaže zbrali v gasilskem domu, kjer jim je bila v uporabo predana nova AED naprava.

Poleg predaje AED naprave, pa je podžupan občine Šenčur g. Aleš Perič Močnik v imenu občine Šenčur petim prostovoljnim gasilskim društvom  PGD Hotemaže, PGD Šenčur, PGD Trboje, PGD Voklo in PGD Voglje) predal opremo za prve posredovalce, ki so opravili posebno izobraževanje in pristopili k projektu o nudenju »hitre prve pomoči«.

 

Ob predaji AED naprave, je g. Janez Rogelj, predsednik OK RD Visoko-Milje povedal: 

Leta 2014 sem sklical predsednike KO RK in jim predstavil svojo pobudo in veliko željo; »Aparat za oživljanje AED v vsako vas v občini Šenčur«. Nekaterim navkljub je večina ta predlog sprejela. Tako smo v krajevnih odborih Rdečega križa pričeli z akcijo iskanja donatorjev in zbiranjem sredstev ter najugodnejšega ponudnika.

 V letih 2014-2016 smo uspeli AED aparate predati v uporabo še v vaseh Trboje, Visoko, Luže, Srednja Vas, Voglje, Voklo, Prebačevo-Hrastje, Šenčur. Črna lisa na občinskem zemljevidu AED aparatov sta bili samo še vasi Hotemaže in Olševek. S čimer se nikakor nisem mogel sprijazniti. Zato sem vztrajno iskal rešitev. Ta se je slučajno ponudila na skupnem praznovanju, ko sva s prijateljem Zvonetom Jagodicem slučajno zapeljala pogovor na naše prostovoljne aktivnosti. Z Zvonetom sva nato bolj podrobno razpravljala glede AED aparatov, prvih posredovalcev, Rdečem križu in gasilstvu. Predstavil sem mu svojo željo za postavitev AED aparatov v vsaki vasi v občini Šenčur, ob čemer se je začudil, da jih vasi Hotemaže in Olševek še nimata.

 

Z današnjim dnem bomo za polovico zmanjšali to črno liso. Seveda pa nam to ne bi uspelo brez dveh velikodušnih donatorjev; Kruhkarije Gorjanc in Jagodic Zvoneta iz Hotemaž.

 

Defibrilator je namenjen splošni uporabi laikom. Po klicu na številko 112 bo center za obveščanje aktiviral NMP Kranj istočasno pa tudi domače gasilce prve posredovalce.

Omarica z AED aparatom bo v naslednjem tednu nameščen na stavbo Kruhkerija Gorjanc. Dostopen bo 24 ur na dan, dosegljiv iz ceste ter pokrit z kamero. Aparat bo pod video nadzorom.