Vpišite besedo da začnete iskanje.

Email:obcina@sencur.si

Telefon:04 251 91 00

Obrazec:Pobude in vprašanja

Domov

Domov » Praznik krompirja-krompirjevo 2018

Praznik krompirja-krompirjevo 2018

PRAZNIK KROMPIRJA - KROMPIRJEVO 2018

 

V središču Šenčurja smo v soboto, po nekaj letih, ponovno pripravili praznik krompirja, ki smo ga tokrat poimenovali KROMPIJEVO. Pestro praznično dogajanje se je začelo že v petek, z etnološko-kulturno prireditvijo, kor smo praznovali 10 – letnico postavitve spomenika cesarici Marji Tereziji, predstavili krompirjevo torto in podelili priznanja tistim, ki so najbolj zaslužni, da imamo v našem kraju “spomenik krompirju”.

Plakete so iz rok župana Cirila Kozjeka prejeli g. Janez Sušnik, g. Miro Kozelj, Društvo za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi, g. Janez Pirnat in g. Stane Menard. Presenečenje pa so pripravili tudi za župana g. Cirila Kozjeka, saj je iz rok podžupana g. Aleša Perič Močnika ravno tako prejel spominsko plaketo za svojo aktivnost pri prvem prazniku krompirja in postavitvi spomenika.

Celodnevno sobotno dogajanje se je odvijalo na »Krompirjevem trgu«. Krompirjevo se je pričelo na tržnici, ki jo je kot po navadi organizirala KS Šenčur-Sr. Vas, na kateri so se predstavljala domača društva, ponudniki domačih pridelkov, kmetje in pražilci. Tržnica je ponudila različne kulinarične užitke, med drugim je bilo moč poskusiti različne krompirjeve jedi kot je torta, sladoled, golaž, kruh, sir in druge dobrote. Na dvajsetih stojnicah pa so se na svojevrsten predstavila tudi nekatera društva, ki delujejo v naši občini.

Kulturno društvo Hiša čez cesto je organizirala kmečke igre, katere so popestrili Jurijevi godci iz DU Šenčur in otroška folklorna skupina iz Podružnične šole Olševek . Ob 12. uri je nastopil Pihalni orkester občine Šenčur, ki je naznanil razglas cesarice Marije Terezije. Razglas cesaričinega dekreta o sajenju krompirja so uprizorili člani FD Šenčur. Z nestrpnostjo so ljubitelji praženega krompirja pričakovali 13. uro, ko  je župan ponudil obiskovalcem svoj »županov« pražen krompir, ki ga je skrbno pripravil skupaj z člani TD Šenčur. Krompirjevo je obiskal tudi krompirjeva gospoda, ki je bil tokrat g. Janez Sušnik in gosposki prijatelji. Sledil je vaški skeč in nastop pevskega zbora Kmečkih žena iz DKŽ Kranj. Skozi celotno dopoldne so bile organizirane otroške delavnice, ki jih je pripravilo KUD Visoko, za tiste malo večje pa so bile organizirane jahalne urice in vožnje s kočijo po Šenčurju, ki jih je pripravilo Konjeniško društvo Šenčur. Kot se spodobi za krompirjev praznik so obiskovalci skozi celoten dan lahko uživali v šenčurskem praženem krompirju, ki so ga brezplačno pripravili člani TD Šenčur.

Krompirjevo smo zaključili z veselim popoldnevom na »Krompirjevem trgu«, kjer je za dobro voljo skrbel ansambel  Dor ma cajt.

Foto: Franci Brezar / Vili Ulčar