Vpišite besedo da začnete iskanje.

Email:obcina@sencur.si

Telefon:04 251 91 00

Obrazec:Pobude in vprašanja

Domov

Olševek

Olševek se vidi že od daleč na severnem obrobju Kranjskega polja na vzpetini ob vznožju Štefanje gore. S severne strani se vasi dotakne potok Olševnica, ki po zahodni strani teče proti Šenčurju.

Naselje je dobilo ime od olše, kar je drugo ime za jelšo, ki raste ob potoku, ali morda od besede Viševek, kakor naj bi se kraj prvotno imenoval. Nad Olševkom se vzpenja hrib Straža. Arheološka odkritja - dela še niso končana - pričajo o zelo stari naselbini, verjetno najstarejši na tem območju.

Vas je prvič omenjena leta 1154. Na Olševku so imeli svoj sedež in dvor vitezi,v 13. stoletju se omenjajo kosezi, pripadniki staroslovenskega priviligiranega stanu. To so bili svobodnjaki Martin, Primož in Dimš. Za časa turških vpadov je imela vas pomembno nalogo pri opozarjanju, saj so na hribu Straža kurili kresove in tako prenašali sporočila.

Na Olševku živi in dela 317 prebivalcev.

V vasi so štiriletna osnovna šola, župnijski urad, gasilsko društvo, trgovina in gostilna. Vaščani so ponosni na cerkveno zborovsko petje, saj deluje več zborov.

Cerkev sv. Mihaela se v listinah prvič omenja leta 1333. Sedanjo so pričeli graditi leta 1781 po vzoru šenčurske in nekoliko spominja na rimski angelski grad. Cerkveni oltar je delo Valentina Šubica.

V zakristiji je zanimiv škropilnik, iz časa poganstva. Nekdaj naj bi v bližini stal poganski tempelj.

Pr' Mengar nudijo prenočišča z zajtrkom. Za ogled je zanimiva zbirka starih orodij, ki je ob gospodarskem poslopju.

Pr' Kuharju se ukvarjajo s predelavo mleka iz okoliških kmetij. Mleko naravno krmljenih krav ima polnejši okus. Izdelki so embalirani in jih lahko dobite pri njih ali v trgovinah.

Pr' Sitarju se ukvarjajo z čebelarstvom. Imajo 80 družin kranjske sivke. Pri njih dobite med, matični mleček, cvetni prah, med plus, izvedeli boste zanimivosti o čebelarjenju.

Na Olševku je služboval znani biolog Simon Robič, domačina sta bila skladatelj Ciril Pregelj in Stanko Repe. Stanka Naglič je spisala knjigo Od Viševka do Olševka.

Zanimivost je 500 let stara zidana Vrbančkova hiša.

Gozdovi, ki oklepajo vas, dajejo zavetje divjim živalim, ponudijo vam svoje dobrote, zato jim prisluhnite, sprehodite se in se razglejte.

Spletna stran: www.olsevek.si