Vpišite besedo da začnete iskanje.

Email:obcina@sencur.si

Telefon:04 251 91 00

Obrazec:Pobude in vprašanja

Domov

Občina Šenčur » Predstavitev » Naselja » Srednja vas

Srednja vas

Srednja vas je razpotegnjeno naselje ob potoku Olševnica na obeh straneh ceste Šenčur-Luže.

Srednja vas je dobila ime po svoji legi. Deli se na spodnji konec, ki se je že zlil s Šenčurjem, in zgornji konec, kjer stoji staro kužno znamenje. Izročilo pravi, da je kuga s šenčurske strani segala do znamenja.

Nedaleč od srjanskega hriba stojita dve cerkvici ob enem vmesnem zvoniku. Posvečeni sta sv. Radegundi in sv. Katarini.

Leta 1961 je v cerkev udarila strela in pod ometom so se na severni strani pokazale gotske freske iz leta 1440.

Prvotna gotska cerkev je bila predelana v baroku. Narodna galerija hrani dva lesena reliefa sv. Jurija in sv. Ahaca iz te cerkve. Na moški strani je oltar posvečen sv. Štefanu. Srjani so na njegov god oživili štefanovanje z blagoslovom konj.

Gotska cerkev sv. Katarine je mlajša od sosednje. Znamenitost je restavriran kasetiran strop z angeli in podobo sv. Katarine v sredini. V cerkvi je zanimiv križev pot v bohoričici. V tlaku cerkve so odkrili temelje še starejše cerkve.

V vasi živi in dela 463 prebivalcev, imajo trgovino in gostilno.

Lepo sta ohranjeni Lenkina in Kosarjeva hiša, kot primer stavbarstva iz preteklega časa. Nekdaj je bila vas znana po obrtnikih, ki so izdelovali copate, danes pa sta posebnost Franc Kosem, ki se posveča izdelkom za katere poišče surovine v naravi, in Alojz Kadunc, ki ročno izdeluje različne bakrene kotle.

Znani Srjanci so: publicist Janez Valjavec, advokat in pisec Alojz Kokalj, pisec Lovrenc Prestor, Francka Kadunc, nevrokirurg Borut Prestor, pianistka Andreja Markun in pesnica Tilka Omejc. V vasi živi prvi šenčurski župan Franc Kern.

Ne pozabite obiskati lepih sester sv. Katarine in sv. Radegunde in prisluhnite tišini cerkva, pod njimi se sliši šum voda.