Vpišite besedo da začnete iskanje.

Email:obcina@sencur.si

Telefon:04 251 91 00

Obrazec:Pobude in vprašanja

Domov

Občina Šenčur » Predstavitev » Občinski praznik

Občinski praznik

Sv. Jurij

Praznik Občine Šenčur je 23. april, dan, ko goduje sv. Jurij, ki med svetniki skoraj nima vrstnika, ki bi ga častile tolikšne množice po vsem krščanskem svetu. Izredno bujno so se o sv. Juriju razvile legende, ki sicer nosijo v sebi jedro resnice. Še posebej so bile legende bujne v dobi viteštva in križarskih vojska. Navzlic temu nikoli niso opustili prepričanja, da gre za resničnega mučenca, arheološka odkritja so to prepričanje končno tudi potrdila.

Ob občinskem prazniku Občina Šenčur vsako leto podeljuje priznanja in nagrade najzaslužnejšim občanom in občankam, katerih seznam je v naslednjih prilogah:

 

Kaj je zanesljivega znanega o sv. Juriju?

Njegov grob je v palestinskem mestu Lydda, kjer napis že iz leta 368 poveličuje ''svetega in zmagoslavnega mučenca Jurija''. Sledovi bazilike v njegovo čast, pozidane že v Konstantinovi dobi, so še zdaj dobro vidni. Obstaja obilo prič iz naslednjih dob, ki govore o velikih čudežih, ki se tam dogajajo. Iz množice opisov njegovega mučenja najstarejši in najbolj utemeljeni soglašajo, da je njegova domovina maloazijska provinca Kapadokija. Njegov oče je bil Geroncij, doma iz Perzije, mati Polikronija pa iz njegovega rodnega kraja, oba dobra kristjana. Sin je izbral vojaški poklic in hitro napredoval v službi. Hkrati z vojaškimi častmi je Juriju rasla njegova globoka in silna vera. Ko se je začelo preganjanje, je razdelil premoženje revežem in se sam oglasil na dvoru Nikomedij kot kristjan. Začelo se je dolgotrajno mučenje, ki ga je junaško prenesel. S svojo izpovedjo in še bolj s svojim zaupanjem v Kristusovo zmago nad trpljenjem je spreobrnil mnogo ljudi. Nazadnje je bil obglavljen. Njegovo telo je dal cesar Konstantin prenesti v Lyddo in sezidal njemu v čast lepo baziliko.

Cerkev na Vzhodu njegov spomin že od začetka slavi 23. aprila; tega se drži tudi latinski Zahod, le v severni Italiji kakor tudi v oglejskem patriarhatu je bil že od nekdaj ta god 24. aprila. V občini Šenčur, v tednu, ki je posvečen sv. Juriju, organiziramo številne kulturne in športne prireditve in na ta način obeležujemo svoj občinski praznik.